De taalpurist 1 november 2011

“De taalpurist wil de ander niet begrijpen, hij wil de ander corrigeren. Zijn eigenwaarde ontleent hij aan het corrigeren van andere taalgebruikers.” Arnon Grunberg. Deze quote vond ik op de startpagina van de site van het Genootschap Onze Taal, één van mijn favoriete websites.

Wie ben ik om een taalvirtuoos als Grunberg tegen te spreken. Hij heeft gelijk. Nare, hovaardige mensen zijn dat, die taalpuristen; betweters die de balk in hun eigen oog niet willen zien. Farizeeërs, die God danken dat ze het Nederlands wel beheersen (denken ze).
En laat ik nou net een blogje willen starten over taalgebruik, dat mijn aandacht trekt. Er zit maar één ding op; de lezer handenwringend, nederig, op de knieën en met het schaamrood op de kaken, op voorhand mijn excuses aan te bieden, nog voordat ik ook maar één taal-weblog heb geschreven. Bij dezen.

Trouwens, mijn leraren Nederlands zouden zich collectief in hun graven/urnen omdraaien als ze wisten wat ik van plan ben.  Zoek de fouten hierboven. Ze zijn er vast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s