Beeldblog: World Press Photo 2012

Hij is vandaag bekend gemaakt; de Word Press Photo. Dit jaar is de winnaar een welhaast ingetogen beeld van menselijk lijden en compassie.

Ontwikkeling
De NVF, de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, zocht naar iets bijzonders ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. In 1955 moest de uitreiking van de Zilveren Camera daarom een internationaal tintje krijgen. Het werd de World Press Photo. In dat eerste jaar leverden 42 fotografen uit 11 landen 300 foto’s in. Nu zijn er meer dan 5200 deelnemers uit 124 landen die de jury hoofdpijn bezorgen met een inbreng van meer dan 10.000 beelden. Het criterium waaraan die moeten voldoen, is dat de foto genomen moet zijn door een fotojournalist in een professionele context. Heel soms wordt daarop een uitzondering gemaakt en krijgt een foto die niet aan het criterium voldoet een ‘special mention’. Voorbeeld daarvan is de foto van austronaut ‘Buzz’ Aldrin, lopend op de maan.

De winnaar van 2012
Winnaar van dit jaar is een foto van de Spaanse fotograaf Samuel Aranda. Een vrouw houdt troostend een familielid in haar armen in een als veldhospitaal gebruikte moskee. Plaats van handeling is Sanaa in Yemen op 15 oktober 2011. De context is de opstand tegen president Ali Adullah Saleh. Het beeld levert een krachtig contrast op tussen de volledige lichaamsbedekking van de vrouw en (voor zover we kunnen zien) naaktheid van de man. De foto staat volgens de jury voor het hele Midden Oosten en voor de actieve rol van vrouwen in dit conflict.

Er valt nog veel meer over te zeggen, maar ik nodig je uit om gewoon zelf te kijken. Er valt zoveel te zien!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s