Project “Eendenkooi van Ruigoord” van start

De voorbereidingen waren al een tijdje bezig, maar op 4 september verrichtte Jan Blom, Projectmanager van Haven Amsterdam, de officiële opening van de reconstructie van een historische eendenkooi in het westelijk havengebied.  Senger Communicatie maakte een website, verzorgt de content en legt de reconstructie op foto vast. Museion Media zorgt voor de bewegende beelden.

Eendenkooi aan de Bauduinlaan op Ruigoord
Op initiatief van Stichting Het Eiland reconstrueren een aantal partijen een historische eendenkooi aan het fietspad van de Baduinlaan. Op de plaats van een geplande waterpartij bleek in het jaar 1652, op het toenmalige eiland Ruigoord, een eendenkooi te hebben gelegen. Haven Amsterdam is blij met de mogelijkheid de waterbergingsfunctie te koppelen aan deze bijzondere vorm van cultureel erfgoed, die de haven ook nog eens aantrekkelijker maakt.

Positieve waarden
Bij de eendenkooi van Ruigoord snijdt het mes op een positieve manier aan meer dan twee kanten:

  1. de plek ligt in een van de recreatieve routes van de haven,
  2. cultuurhistorisch is de kooi van belang omdat zo een stuk geschiedenis zichtbaar wordt in het moderne landschap,
  3. de maatschappelijke bijdrage ligt in de deelname van jongeren van het project School2Work van Herstelling. Jongeren die dreigen uit te vallen uit het schoolsysteem doen zo een nieuw perspectief op hun toekomst op,
  4. er komt een klein voorlichtingscentrum met informatie over eendenkooien en lokale natuur & milieu in brede zin. De doelen van deze kooi zijn vooral educatief en wetenschappelijk; voorlichting en medewerking aan onderzoek in plaats van vangst voor consumptie.

De reconstructie volgen we, in de komende anderhalf a twee jaar, op de site, en iets later op Facebook en Twitter; in tekst, foto’s en filmbeelden.

Kijk op: www.eendenkooivanruigoord.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s