‘Kennismaken met de Stelling van Amsterdam’. Alexander Senger en René Ros publiceren iBook

Op 15 juli is het iBook ‘Kennismaken met de Stelling van Amsterdam’ uitgebracht met een korte de-Stelling-als-een-geheelkennismaking met deze verdedigingslinie van 135 kilometer, gebouwd tussen 1881 en 1922. Het iBook voor de iPad is gratis te downloaden via de iTunes Store en de iBookstore. Voor gebruik op Microsoft, Android en Linux besturingssystemen is een niet-interactieve PDF beschikbaar.

Stelling als één geheel
Niet zozeer de individuele forten staan in de schijnwerpers in dit elektronische boekje, maar de Stelling van Amsterdam als geheel. Debouw-van-een-hefkoepel-in-begin-1900 46 forten en batterijen, het meest zichtbare deel van de verdedigingslinie, zijn namelijk slechts gebouwd ter verdediging van de zwakke plekken in een typisch Nederlands wapen; water. Ondergelopen polders waren namelijk een zeer effectief verdedigingsmiddel. De Stelling verhief dit tot een kunst, waarvoor ook in het buitenland nog steeds veel respect bestaat. De Stelling van Amsterdam prijkt sinds 1996 op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO, omdat het “mondiaal gezien van uitzonderlijke en onvervangbare waarde is.”

Acht hoofdstukken
Het iBook bestaat uit acht hoofdstukken met met veel unieke afbeeldingen en een aantal interactieve onderdelen. De weblinks achterin het boekje verwijzen daarnaast naar een schat aan achterliggende informatie op het internet. Het boek verwijst tevens naar een laag in Layar voor op de smartphone. Layar maakt met zogenoemde ‘augmented reality’ informatie over de verschillende verdedigingswerken zoals forten, batterijen en dijken zichtbaar.Fort-Vijfhuizen's-nieuwe-bestemming

Downloaden
De app is gratis te downloaden in de ibooks en itunes (Apple):
https://itunes.apple.com/nl/book/kennismaken-met-stelling-van/id668442161?l=nl&ls=1
en
http://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/publicaties/boek/index.php

Voor Android en Windows levert dat vooralsnog alleen een PDF op.
Senger Communicatie is blij met de samenwerking met René Ros. Die heeft de laatste vijftien jaar veel onderzoek gedaan en kennis opgebouwd op het gebied van de Stelling met websites als www.stelling-amsterdam.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s