Beelden hebben al sinds mensenheugenis een boodschap. Maar hoe krijg je daar grip op?
Beelden zijn zo oud als de menselijke soort en ook de wens om met die beelden iets te bereiken. Al in de oertijd brachten mensen afbeeldingen van dieren op rotswanden aan, in de hoop op een goede jacht.
Beelden zijn niet weg te denken uit onze wereld, dus beeldtaal ook niet, want plaatjes doen iets met ons. Beelden geven boodschappen door. Wat die zijn, is mede afhankelijk van factoren in de persoon van de ontvanger, zoals sexe, leeftijd, opvoeding, cultuur en nog veel meer. Voorbeeld: een foto van een mooie jonge vrouw in bikini roept in de westerse samenleving associaties op met vakantie, zonnebrandcrème of gezondheid, terwijl het in sommige orthodox religieuze milieus alleen maar kan worden verbonden met prostitutie.
Toch zijn er voor de zenders van de visuele boodschappen algemene lessen te trekken over gebruik van beeld en de invloed die je daarmee kunt uitoefenen. Vier dames van de Hogeschool InHolland deden in 2011, in het kader van hun Minor Design Management, een poging de heersende wetenschap aan te duiden. Onder de titel ‘Beeldtaal: drie visies op beeld’ laten ze in minder dan 10 minuten de belangrijkste theorieën van Gestalt, Semiotiek en Visuele Retorica de revue passeren.
Als je wel 10 minuten hebt, maar geen tijd om een boek te lezen, kijk dan eens op: http://www.youtube.com/watch?v=eTgCzsIojqU
Het gaat natuurlijk te snel om alles direct te onthouden, maar het is wel leerzaam. Gewoon nog een paar keer kijken.