Nog meer zintuigen graag – 17 april 2014

 

Kijken naar een foto of film is mooi, tekst erbij is mooier, geluid erbij is nog mooier……..NRC 16 april 2014, mijn Meedrinken-met-sterren-op-het-doekaandacht wordt getrokken door een klein artikel op de achterpagina over Cinemaculinair.nl, dat er nóg meer zintuigen bij betrekt. “De initiatiefnemers, Wies Sanders en Harold Smits, houden van film & koken en van lekker eten & drinken. Zij laten via Cinema Culinair de rest van Nederland kennismaken met dit concept. Met een breed aanbod van eetfilms en drinkfilms in restaurants en op speciale locaties. Met als doel: film nog intenser beleven.”
Het concept is simpel; terwijl je een film bekijkt, eet en drink je wat de acteurs op het doek krijgen. Dat de uitwerking van het concept bij een film als La Grande Bouffe nog een hele uitdaging is zal duidelijk zijn.
De site ligt toe, “Het is begonnen in 2008 met de film Sideways, een film over een wijnreis in California. De uitdaging was exact dezelfde wijnen te serveren als in die film, zodat je als kijker kunt meeproeven met de hoofdpersonen en de film in een extra dimensie kunt beleven. “En ja hoor, dat werkte. En niet zo’n beetje ook.”La-Grande-Bouffe-web

Hoe het dan precies werkte vertelt Cinemaculinair.nl niet en ook mis ik ‘testimonials’. Toch kan ik me er van alles bij voorstellen. Het moet een intense ervaring zijn om bijna al je zintuigen te gebruiken; zien, horen, ruiken en proeven. Alleen voelen komt (nog) niet aan bod. Vooral bij een film als La Grand Bouffe is het niet moeilijk ‘in te voelen’ hoe het zou zijn als dat óók nog zou kunnen. “Ideaal om te beleven met je beste vrienden. AYOR: at your own risk,” staat er bij op de site……
http://www.cinemaculinair.nl

 

 

Een gedachte over “Nog meer zintuigen graag – 17 april 2014

  1. Het kan erger. Nu wordt ruiken, voelen en proeven via internet mogelijk. Je kunt een gadget op je gsm zetten, die je geurmeldingen geeft. De ‘Scentee’ is een klein wit bolletje met parfum (www.scentee.com). Het bolletje kost $ 50 en de geurcapsules $ 5 per stuk. Bij berichten of likes spuit er wat parfum in het rond. Zo kun je zintuigelijk gaan communiceren met je gsm. Kan het toch nog gezellig worden als je tegenover je vriendin zit te appen in een restaurant.

    Ook komt er een T-jacket op de markt dat communiceert met een app en op gezette momenten samentrekt en daarmee omhelzingen simuleert. Ook komen touchscreens op de markt, die – via speciale onzichtbare vloeistofkanaaltjes in een dun laagje – 3D aanvoelen als een toetsenbord. Zelfs het versturen van smaken via internet is al mogelijk. Ze zijn op te wekken met een elektrode die je onder je tong plaatst.

    Zo lig ik in bed in mijn drukvest, omhelzingen simulerend in een waas van rozengeur, met een smaak van aardbeien met slagroom in de mond middels een elektrode onder de tong, mijn touchscreen beroerend, op zoek naar… Ja, naar wat eigenlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s