De manier waarop we beeld presenteren aan ons ‘publiek’ neemt vele vormen aan. En bijna altijd gebruiken we beeld om een doel te bereiken; verwondering, gedrag, overtuiging, handelen etc.
Twee zeer verschillende vormen zijn propaganda en het creatief gebruik van technische kwaliteiten.
In de eerste vorm laat de zender dingen zien die er niet zijn (geweest) om zijn publiek te overtuigen. “De waarheid is het eerste slachtoffer van elke oorlog, luidt het aloude gezegde.” is de zin waarmee het artikel in de Volkskrant van 30 mei begint. Onderwerp is de situatie in Oekraïne. Pro-Russische websites gaan ver. Beelden worden aangepast of gewoon van elders gehaald. Bruut en brutaal.
In het tweede voorbeeld wordt de waarheid geen geweld aangedaan, maar toch wekt het verwondering. Zo zien we onze omgeving niet vaak. Hier maakt de zender gebruik van de technische mogelijkheden van een zogenoemd tilt-shift-objectief, waarmee het scherptevlak van de camera kan worden verlegd. Dat de spiegelreflexcamera ook bewegende beelden kan vastleggen opende een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Geniet van de wonderlijke combinatie van tilt-shift en time lapse in ‘The lion city’ van Keith Loutit.