Dit is waarom Eva Jinek ‘ijskonijn’ wordt genoemd – artikel op Communicatie Online

http://www.communicatieonline.nl/blog/dit-waarom-eva-jinek-ijskonijn-wordt-genoemd. In bijgaand artikel wordt uitgelegd waarom ‘we’, volgens de schrijfster, Eva Jinek vaak niet sympathiek vinden. Het is een vrij lang artikel, maar de crux is dat haar gezicht te weinig expressie vertoont. Boven het artikel staat prominent een foto van Eva met wat we vroeger een ‘uitgestreken gezicht’ noemden. In de communicatie-hiërachie  staat beeld eenzaam bovenaan. Wát ze zegt is minder belangrijk dan hoe ze erbij kijkt. De uitdrukkingsloosheid van haar gezicht helpt ons dus niet bij het begrijpen van de boodschap. Het feit dat ze het beeld ‘uit’kijkt en de kijker niet aankijkt versterkt de afstandelijkheid, alsof ze geen relatie met ons wil aangaan.
Belangrijke les in communicatie: beeld is verreweg het belangrijkste communicatemiddel. Daarna komt geluid en pas dáárna tekst. Tekst is vooral een handleiding bij beeld en niet andersom.

N.B. vanwege de auteursrechten heb ik de foto niet in dit bericht gekopieerd; gebruik dus vooral de link, want ‘image is King’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s