‘Rennen voor je leven’ van Jan Fokke Oosterhof: Handleiding dromen realiseren voor bankhangers.

Jan Fokke Oosterhof schreef een boek met een verslag van zijn deelname aan de Marathon Des Sables  – 254 km door de Marokkaanse woestijn –  én de filosofie en levenshouding die hem zover hebben gebracht. ‘Rennen voor je leven’ is een zeer lezenswaardig dwarsdenk-boek geworden.

voorkant-boekAnders in het leven staan; het kan heel goed.
Jan Fokke heeft altijd al een beetje anders tegen de zaken aangekeken. Hij is het spreekwoordelijke vierkant dat niet door het ronde gat past. Dat begon heel vroeg; op de basisschool schreef hij al een opstel, waarin hij zichzelf als zwerver zag (blz 21). En, na slechts een paar maanden voor een baas te hebben gewerkt, besloot hij nooit meer loonslaaf te zijn. Tot nu is dat in ieder geval goed gelukt, mede door meer aan ervaringen en persoonlijke groei te hechten, dan aan stoffelijk bezit.

img_6180-2-edit-copy
Jan Fokke op een mooie dag tijdens de Groenland-expeditie. Die waren er gelukkig ook.

Jan Fokke wilde avonturen beleven, gelukkig zijn, dromen realiseren, grenzen verleggen, boven zichzelf uitstijgen en daarmee fundamenteel het gevoel  houden dat hij leeft. Samen met Paul Kamphuis gaf hij o.a. vorm aan het project Frozen Dreams, (o.a.  Mont Blanc en expeditie naar Groenland).  Hij kijkt anders en denkt anders, en daarmee helpt hij ons, ‘in het gareellopers’, te zien dat het anders kan. Het eerste deel  van het boek  ‘Rennen voor je leven’ staat bol van zijn filosofie en heerlijke voorbeelden van  wat mij aan het  ‘lateraal denken’ van Edward de Bono doet denken. Samengevat: “Word geen slachtoffer van uitgesteld geluk.  Ontdooi je dromen. Niks is onmogelijk. Kom van je bank.”  Alleen al daarom moet je dit boek kopen en lezen. Maar er is nog veel meer.

Warmlopen voor de Marathon Des Sables (MDS)
‘Rennen voor je leven’ is het avontuurlijke, humorvolle en authentieke verslag van het realiseren van een jongensdroom. In het tweede deel neemt Jan Fokke je mee op reis, vóór en  tijdens de MDS. In hoog tempo krijg je te maken met de voorbereidingen, met hitte, storm, een heel globale routebeschrijving, extreme vermoeidheid, blaren en vooral heel veel zand. En die voorbereidingen  zijn gedegen geweest. Want de MDS is natuurlijk geen toevallig hersenspinsel van een onaangepaste hard(en ver)loper, maar het logische resultaat van alle convergente ontwikkelingen (maar wel ‘in hind sight’ natuurlijk) in het leven van een  avonturier en bestaansverwonderaar.  De mededeling dat hij zich in ‘slechts 4 maanden’ heeft voorbereid op de MDS moeten we dan ook met een korreltje zout nemen; de lijst met (ultra)lopen die hieraan voorafgingen is lang, de manier van voorbereiden was,  door oefening in voorgaande jaren,  gepolijst en het idee voor die woestijmarathon kreeg hij al op zijn 10de.
Wel gunt Jan Fokke ons een gulle blik in al zijn voorbereidingen. Het verslag van de MDS leest als een trein en is heel leerzaam. Het zware werk is voor ons, wat dat betreft, al gedaan. We hoeven zelf alleen nog maar van die bank te komen en te beginnen met lopen.

bladwijzer

Het boek ‘Rennen voor je leven’ is wat mij betreft elke van  de 25 euro’s waard, die je ervoor moet betalen. Van harte aanbevolen.
Boek bestellen? Stuur een mail aan janfokke@oosterhof.cc

Meer weten van Jan Fokke en al zijn activiteiten? Kijk op: https://workaround1.wordpress.com/home/wat-is-bestaansverwondering/

2 gedachten over “‘Rennen voor je leven’ van Jan Fokke Oosterhof: Handleiding dromen realiseren voor bankhangers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s