
7de (en laatste) deel in de serie over de basics van bloggen: Zoektermen en andere (gratis) tools om je SEO beter te maken.
Een paar lijstjes als startpunt om SEO-savvy te worden
Als je gaat zoeken op internet, dan wordt je overspoeld door allerlei handige tools en bureau’s die je wel willen helpen met het relevant maken van je website of blog voor zoekmachines; de meeste tegen een kleine vergoeding natuurlijk. Maar gelukkig kan het ook (wat minder uitgebreid en professioneel) gratis.
Ter afsluiting van mijn serietje blogs hieronder een paar lijstjes met tooltjes, pdf’s en sites om je een beetje op gang te helpen. Als je website of blog overigens een belangrijk deel van je omzet/winst vertegenwoordigt, dan raad ik je wel aan met een professional in zee te gaan. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd en aandacht die je er zelf wil insteken, hoeft je dat niet meteen je hele of halve winst te kosten.
SEO audit (om uit te vinden wat je moet verbeteren)
https://varvy.com/
https://search.google.com/test/mobile-friendly
Keyword-onderzoek (om de voorkeuren van Google te achterhalen)
https://answerthepublic.com/
https://kwfinder.com/
https://app.neilpatel.com/nl/ubersuggest
Het maken van content (om SEO-vriendelijke teksten te schrijven)
https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/
https://buzzsumo.com/
Linkbuilding
https://moz.com/products/pro/seo-toolbar
https://ahrefs.com/backlink-checker
Bronnen voor meer informatie
Dit is een heel klein lijstje met gratis tools. Als je meer wil weten over SEO of er een cursus in wil volgen, dan kan ik https://www.frankwatching.com van harte aanbevelen. Een groot deel van mijn informatie komt van dit platform, dat zichzelf afficheert als “dé plek voor iedereen die zich bezig houdt met of interesse heeft in marketing, communicatie, social media en tech”. Via de 600 experts vind je een schat aan informatie. Voor SEO heb ik daarnaast ook gebruik gemaakt van de informatie van Rutger Steenbergen van https://www.seozwolle.nl/ ; dan is het wel zo netjes om hem ook te noemen. Zo houden we informatie (bijna) gratis. Bij Rutger kun je als ZZP’er of MKB’er prima cursussen volgen over SEO en het schrijven voor internet. Veel succes met je website-ontwikkeling.
Storytelling en beeldcommunicatie
De volgende blog begin ik met een serie over twee onderwerpen die mij intensief bezighouden, nl. Storytelling en Beeldcommunicatie. Beeldcommunicatie wordt ook wel visual storytelling genoemd, maar die vlag dekt de lading niet omdat beelcommunicatie veel dieper gaat. Maar daarover later dus meer.