De Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren

Een voorbeeld van het tekstwerk van Senger Communicatie.

Niet een heel makkelijke en lekker bekkende (wat iets anders is, dan ‘lekkerbekkende’, maar dat terzijde) titel, ik geef het toe. Maar het zegt wel precies waar het over gaat. De noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de restauratie is de laatste jaren enorm toegenomen. Vroeger lag de nadruk, bij restauratie van gebouwd erfgoed, vooral op de historische waarden, het vakmanschap en de authenticiteit van het gebouw. Tegenwoordig is de lijst met eisen en wensen veel langer, omdat energiezuinigheid, herbestemming en economische exploitatiemogelijkheden belangrijker zijn geworden. Nog even afgezien van verplichte energielabels, gebeurt er ongelooflijk veel in monumentenland. De restauratiesector is zelfs op weg om een heel vooruitstrevende, digitale branche te worden. Zie bijvoorbeeld hier een verhaal over de noodzaak/mogelijkheden van 3d-printen.

Het Gelders Restauratie Centrum, één van mijn opdrachtgevers, organiseert de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren voor de vierde keer, startend op 12 september a.s.  Daarover schreef ik een artikel in de Erfgoedstem, een nieuwsbrief voor de grote erfgoed-gemeenschap in Nederland. Lees hier het artikel.

Het bijzondere van deze leergang is onder andere dat de cursisten daadwerkelijk aan de slag gaan met een actueel restauratie-object. Dat is dit jaar een boerderijcomplex in de buurt van Putten. (de naam mogen we nog even niet noemen, maar een foto mag wel; wie weet de naam?) ©Adri Benschop

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s