Beeldblog: een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar welke woorden zijn dat, en voor wie?

Wat wil Jobbird.com? Sex sells? 

Jobbird.com, ‘de grootste vacaturebank van Nederland’, timmert aan de weg.  Jobbird is een initiatief van Jan-Peter Cruiming,  oprichter van NationaleVacaturebank.nl, dat hij in 2004 verkocht aan VNU Media. Die weet dus hoe je zo’n kunstje flikt. Die betrap je niet op een beginnersfout.

Jan-Peter is een grote advertentiecampagne gestart in zowel print als online media. Het beeld is in alle uitingen hetzelfde; een mooie, jonge, blanke vrouw zit op een ‘managersstoel’ met haar armen losjes achter haar hoofd en haar blote benen op een glazen bureau. Haar regelmatige trekken, volle mond, kastanjebruine haar en groene ogen zorgen voor een aantrekkelijk plaatje. Gekleed in een zwart, mouwloos topje en een zwart rokje met wit printje (nauwelijks zichtbaar), kijkt ze vol zelfvertrouwen, zelfs een beetje spottend (of uitdagend?), in de lens. Dat topje heeft een decolleté, net diep genoeg om spannend te zijn; net ondiep genoeg om niet regelrecht sexy of ordinair te zijn. De achtergrond – met grijze kunststof, een groen behangetje met het Jobbird-logo en één groene archiefmap op een houten tafel – suggereert een verzorgde kantoorsfeer. Ja…., nou…., en dan?

De tekst in het plaatje geeft geen aanwijzing over wat ze daar nou doet; over wat de boodschap is. Ook de tekst onder het beeld geeft geen uitsluitsel. Waarom zit ze er zo bij? Wie is ze? Wat is haar relatie tot Jobbird? Wat wil ze van mij als kijker, als potentiële werkgever of werknemer, als man of als vrouw?

Ja hèhè, inschrijven natuurlijk. Logisch toch? Jawel… maar dat haal ik niet uit het plaatje. Dat begrijp ik uit de tekst. En als je je dan hebt ingeschreven, als werkgever bijvoorbeeld? Krijg je dan zo’n vrouw als werknemer? Ik zal wel een ‘male chauvinist pig’ zijn, maar ze maakt niet meteen de indruk dat ze mijn winst positief gaat beïnvloeden. En ik ben gelukkig getrouwd, dus die andere associatie zet ik meteen uit mijn hoofd. Daarvoor moet ik toch niet bij Jobbird zijn, voor ‘lekkuru waive’? Toch,…mijnheer Cruiming?

Ik ben ontzettend benieuwd naar de briefing van Jobbird en de motivatie van het reclamebureau om de campagne dit beeld mee te geven. Want Jan-Peter Cruiming is geen beginneling. Die heeft een weloverwogen keuze gemaakt. Dus wat bedoelt hij hiermee? Wie helpt me?

Een gedachte over “Beeldblog: een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar welke woorden zijn dat, en voor wie?

  1. Alexander, mijn antwoord is tweeledig.
    Als marketingmanager en columnist van Looptijden.nl schrijf ik regelmatig over mijn hardloopavonturen op de website. Mijn bevriende medecolumnisten doen hetzelfde. Een van hen schreef de column met de welluidende titel ‘Hardlooprokjes’. Tot mijn spijt moest ik uit de statistieken constateren dat zijn column duizenden keren was geopend (NB dat wil niet zeggen: gelezen). Dit terwijl ik met de meest briljante, creatieve en ingenieuze schrijfsels minder hits had. De boodschap: seks sells, zelfs de term hardlooprokjes. Ziedaar de zwoele, wellustige dame uit bovenstaande advertentie verklaard.
    Dan het tweede deel van mijn tweeledige antwoord. De advertentie associeert zich met het meest populaire medium van het moment: Twitter. Plak er een vogel in en klaar is Kees.
    Imiteren en seks dus. Triest maar waar; this is the way the world works.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s